Kuvitteellisen tieteen museo (2017)

Kuvitteellisen tieteen museo avaa ovensa Galleria Huudossa


Brains on Art: Kuvitteellisen tieteen museo
Galleria Huuto, Tyynenmerenkatu 6, 00220 Helsinki
22.4.-7.5.2017

Tiedettä ja taidetta yhdistelevän Brains on Art -kollektiivin uusi näyttely Kuvitteellisen tieteen museo esittelee valikoiman interaktiivisia laitteita, jotka on rakennettu lasten ja nuorten piirtämien mielikuvituskoneiden pohjalta. Kollektiivi on rakentanut yleisön ihmeteltäviksi muun muassa Torakanliiskaimen, moniaistisen Karkki- ja sateenkaarikoneen sekä valoa imevän ja tuottavan Valokoneen.

Kuvitteellisen tieteen museo sai alkunsa kysymyksistä siitä, kenellä on oikeus kuvitella uutta tiedettä ja miten tieteeseen ja teknologiaan liittyvää luovuutta voitaisiin käsitellä taiteen keinoin.

Lasten luomien koneiden joukosta nousee esiin niin Pokemon Go:n suosio (mm. Pokemonpora), 3D-printterit erilaisine variaatioineen (sukupuuttoon kuolleita eläimiä DNA-kloonaava lehmä) ja lasten ja nuorten arjen ongelmiin kehitetyt ratkaisut, kuten Läksyntekijä ja Poikaystävän hankkimiskone. Myös kierrätys ja ekologiset kysymykset ovat olleet lasten mielessä koneita suunnitellessaan. Näyttelyä varten kollektiiville lähetettiin lähes 400 piirustusta 3-15-vuotiailta keksijöiltä. Ideat kerättiin avoimella haulla ja koko lähdemateriaali on esillä näyttelyssä.

Brains on Art – kollektiiviin kuuluvat taidekasvattaja Kasperi Mäki-Reinikka, kognitiotieteilijät Aleksander Alafuzoff ja Henri Kotkanen, sekä diplomi-insinööri Jari Torniainen. Näyttelyssä apuna ovat olleet myös muotoilijat Arto Kuusisto ja Mikko Akkola, sekä graafinen suunnittelija Annukka Mäkijärvi. Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto. Yhteistyössä: Candyking ja Automaatio- ja systeemitekniikan kilta.

Kuvitteellisen tieteen museo on vuonna 2010 perustetun Brains on Artin neljäs yksityisnäyttely. Kollektiivi on myös osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin, kuten Mäntän kuvataideviikoille vuonna 2014. Ryhmän aivorunogeneraattori Brain Poetry oli samana vuonna esillä Frankfurtin kirjamessuilla Suomen paviljongissa.

Tapahtuma Facebookissa: Kuvitteellisen tieteen museo

Lisätietoja:

Kasperi Mäki-Reinikka
040-8203791, kasperi.maki-reinikka@aalto.fi
www.brainsonart.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s